RHS Hampton Court 2017 – Press & Medals Day

After a few short weeks build and months of planning, our gardens are completed and ready for RHS Hampton Court Flower Show 2017! Last year our teams got drenched and flooded, this year our teams had to work in a sweltering heatwave with temperatures in excess of 30 degrees! Phew!

We are really pleased to have won GOLD for the UK Blind Veterans Garden, designed by Andrew Fisher Tomlin & Dan Bowyer. Foreman Ian and the team have been working tirelessly, on one of the largest ever Hampton Court Show gardens. The woven willow sculptures by Tom Hare, which took 5 months to create, wind sinuously through the garden, embracing the oak pergolas, supplied by Essex Oak Frame, and the planting alike. There are so many details on the garden; the Darleymoor Yorkstone supplied by London Stone for the walling and circular seats, the crushed gravel paths and the sculptural metal gates made by Holkham Forge.

Clockwise from top left: Tom Hare woven willow sculptures in progress; the Team; hand carved rabbit detail in pergola; woven willow tree seat.

 

The garden is designed for a community and so it’s only fitting that it has been built by a community of skilled specialists. Upon completion of the show, the garden will be relocated to the Blind Veterans Charity sites in Llandudno and Brighton. Well done team, a truly amazing achievement and wonderful to know the garden will have a life after the show.

Clockwise from top left: woven willow sculpture entwined around oak pergola; metal bird sculptures set on York stone bench; sculpture, paths & planting; York stone walling and bespoke circular seat.

 

We are thrilled to have won a SILVER GILT for the Urban Rain Garden, designed by our own Rhiannon Williams. It’s a fantastic result for her with her first show garden design, sponsored by Landform, Squires Garden Centres & London Stone. Foreman Ross and the team found the high temperatures challenging, but they soldiered on to produce an excellent finish all round.

Clockwise from top left: Ross, Sam & Rich laying the flamed grey sandstone, the Team, Rhiannon watering the planting, Catherine and Sophie working on the storm retention pond.

 

As mentioned in a previous blog, the garden is split into two with a front and back garden. Like our Landform teams, the garden is designed to cope with flooding or drought conditions, and each section contains “take home” ideas for managing and conserving water. The down pipes from the house structure feeds excess water into a storm water retention pool. The planting nearest to the house is better suited to wet and moist conditions, with planters containing marginal plants, whereas the planting further away from the house is more suited to drier conditions. We are certain that visitors to the show will find inspiration to help cope with changing weather conditions in their gardens. Again – well done team, some more excellent work and attention to detail.

Clockwise from top left: the rear garden section; the marginal planter; the rill moving excess water through the garden; the front garden section.

 

Finally, we are also over the moon to win another SILVER GILT medal for the Perennial Garden, designed by Tom Massey. Another circular design, with simple, clean crushed gravel paths, bespoke stone benches and setts supplied by London Stone, the colourful rainbow spiral of plants, supplied by Hortus Loci, leading to a corten steel water bowl, supplied by The Pot Company – it’s positively enchanting. For foreman Mike and the team, the build went smoothly and was the first garden of the three to be completed. Another excellent result – we are extremely proud of our lads and lasses, on site and in the office, for all their hard work over the last few months.

Clockwise from top left: Rachel de Thame and models being photographed for Press Day; Foreman Mike on the competed garden; models next to the corten water bowl; Perennial’s Events Manager Chris Crooker, Director of Marketing & Fundraising Anita Bates, Mark Gregory of Landform, designer Tom Massey, Senior Development Manager Laura Garnett & Chief Exec Peter Newman awaiting the judging.

Clockwise from top left: from the outside, looking in; Heleniums adding vibrant colour to the swirling planting; the centre of the spiral with bespoke York stone bench & water bowl feature; from the inside looking out!

 

Now surely we can put our feet up for a bit? …Until the next one!

Photos kindly supplied by Catherine, Rhiannon, Matthew, Ian, Mel, Fisher Tomlin & Bowyer, Tom Massey & Perennial.